Kimchi

Hebat sungguh penangan cerita Korea. Kerana pengaruh cerita Korea lah aku buat Kimchi ni. Sebab? Nampak macam sedap je dalam TV tu. Hehehe.. Alkisahnya, semalam waktu pergi Econsave, tak tau nak beli sayur apa. Tiba-tiba nampak Nappa Cabbage yang besar-besar macam untuk buat Kimchi tu. Terus aku capai dan timbang. Resepi pun ingat-ingat lupa. Tapi rasanya semua bahan yang diperlukan dah ada kat rumah kecuali serbuk cili. Jadinya, beli jugak serbuk cili yang paket kecik. Resepi ni macam yang aku tengok dalam blog Izlan Sazali. Dia ni kawan sekolah waktu kat Maahad dulu. Fanatik dengan Korea gamaknya. Hehehe..

ini la rupa nappa cabbage tu



Bahan-bahan:
1/2 Nappa Cabbage (guna separuh je sebab takut tak kena kat tekak rasa kimchi ni)
Garam
2 ulas bawang putih (cincang halus)
1/2 inci halia (cincang halus)
Beberapa rumpun daun bawang
Serbuk cili (ikut tahap kepedasan yang dikehendaki)
1 sudu gula
1 sudu sos ikan

Cara membuatnya.
1. Basuh kobis hingga diyakini kebersihannya. Bahagikan kepada 4 bahagian kobis tu dan potong kecik-kecik, sebesar saiz muat-masuk-dalam-mulut atau orang putih kata bite size.
2. Letak satu lapisan kobis dalam mangkuk besar dan tabur garam satu lapis atas kobis. Kemudian buat lagi satu lapis kobis diikuti satu lapis garam. Buat la berlapis-lapis sampai habis.
3. Kemudian, gaulkan kobis berlapis tadi dan kukus selama 5 minit.
4. Dah sudah kukus, toskan air kobis dan letak balik dalam mangkuk.
5. Masukkan semua bahan-bahan lain dan gaul rata. Rasa la sikit kimchi tu nak pastikan dah cukup bahannya.
6. Masukkan dalam balang dan simpan dalam peti. Nak terus makan pun boleh je.

Bila nak tulis balik resepi Kimchi ni, baru perasan yang aku tersalah langkah sikit. Hehe.. Patutunya kalau kukus tak payah letak air. Tapi aku letak air pulak. Ah, janji menjadi. Aku buat ni ngelat tak ikut cara tradisional. Kalau ikutkan, Kimchi kan tak dimasak. Sebab malas nak peram lama-lama, kukus lagi sonang. Haha.. Eh, kalau nak tengok cara pembuatan yang lain, boleh la tekan kat nama Izlan Sazali tu dan tengok la cara yang lain ye. Selamat mencuba..! :)

0 comments:

Powered by Blogger.